Jarmark tradičních řemesel a ochutnávka národních specialit

V rámci největší festivalové akce DOBRODOŠLI se v sobotu 3. června od 10:00 hod. v Parku Rochus v Uherském Hradišti představí řemeslníci z pomezí Polska, Česka a Slovenska a taky z Chorvatska. Největší počet jich přijede z Těšínského Slezska a představí nejlepší místní výrobky pod značkou "GÓROLSKO SWOBODA regionální produkt®". Část řemeslníků i vinařů se představí i v neděli 4. června od 9:00 v Archeoskanzenu Modrá na akci ŽIVÉ LEGENDY.

RODUSLAVA - slavic fashion

pravý polský bigos

chorvatská peka

V Mikroregionu Górolsko Swoboda se od října roku 2007 označují vybrané místní výrobky značkou "GÓROLSKO SWOBODA regionální produkt®" (http://www.regionalni-znacky.cz/gorolsko-swoboda, facebook ) . Tato značka zaručuje, že výrobky prošly přísným procesem certifikace a jejich skutečný původ v Mikroregionu Górolsko Swoboda (v jeho české části se jedná zejména o území jablunkovska - viz mapka). Tento svérázný region vymezený Slezskými, Moravsko-slezskými a Kysuckými Beskydy se tak v rámci systému Regionální produkty stal prvním s regionální značkou zavedenou na území tři států. Systém regionálního značení výrobků a služeb je koordinován na národní úrovni Asociací regionálních značek, z.s. (ARZ, www.regionalni-znacky.cz), která je sdružením regionů s vlastní značkou. Gorolské řemeslníky doplní pak i chorvatští řemeslníci a výrobci sýrů, uzenin a oliv. Chorvatskou část zajiští společnost FRAGMENTI. Výrobci potravin i vín jsou rodiny, které se tomu věnují již několik generací a při výrobě používají pouze ověřené receptury bez jakýchkoliv umělých příměsí. V Chorvatsku totižto existuje institut OPG - což je ekvivalent rodinných hospodářství, kde každá rodina se věnuje výrobě něčeho jiného. Není to žádná průmyslová výroba, ale poctivá práce. Mimořádně atraktivní  nabídka originálních slovanských výrobků RODUSLAVY (slavic fashion). Řemeslníky doplní i stánek SLOVANSKÉ KULTURY 

Vystavovat bude celkem asi 20 řemeslníků - zde SEZNAM

GASTRONOMIE

Návštěvníky potěší i bohatá nabídka národních specialit :

- fiš-paprikaš (rybí polévka na styl halászlé), 

- peka ( jehněčí se zeleninou, které se peče ve speciální nádobě ve žhavém uhlí), 

- degustace chorvatských sýrů, uzenin (především pršut, panceta, kulen), olivového oleje a vín

- pravý polský BIGOS

- miodula (kořalka na bázi medu)

- zbojnická pečínka (maso na roštu)

- vepřenky

- gofry

- placki na bleši (bramborové placky na plotně)

Tradiční speciality gorolské a polské kuchyně, stejně jako účast řemeslníků z Mikroregionu Górolsko Swoboda a program gorolských souborů zajišťuje Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Jablunkově z.s.